Fotografiet er kommet tæt på

For omkring 200 år siden tog vi mennesker det første fotografi. Billedet blev taget i 1839, men det var slet ikke, som det vi kender i dag. Det var en langsommelig affære at få taget et billede, og det var en meget besværlig process, det var det i rigtig mange år, og det var i en meget lang periode kun nogle ganske få, som havde råd til at få taget billeder.

Fotografiet bliver almindeligt med tiden

Du skal langt ind i det tyvende århundrede, før det bliver mere og mere almindeligt at få taget et billede, og det er først med indførsel af kameraer til hjemmebrug, at det bliver helt normalt, at der bliver taget billeder til enhver lejlighed og på ferier. I dag med mobiltelefonen, så har vi alle jo kameraet lige ved hånden, så enhver situation, som vi bliver udsat for, kan foreviges med ikke kun et, men med mange billeder.

Som med al den anden teknologi, som omgiver os, så er der også kommet en masse nyt til kameraerne, også til dem som er i vores mobiltelefoner.

De professionelle fotografer bruger selvfølgelig stadig rigtige kameraer, og de har en masse udstyr, som styrer blænde- og lukketider på kameraerne. For dem er det jo som med alle andre håndværk, de skal selvfølgelig bruge et rigtigt værktøj for at få taget det perfekte fotografi. Et område blandt alt det nye er de dog ikke kommet udenom, og det er digitaliseringen. Selv de professionelle skal ikke længere ind og fremkalde billederne, det er heldigvis noget som i dag er en digital process, som gør, de ikke skal stå med en masse farlige kemikalier og fremkalde billeder. En process som langt fra var sund, og som har bidraget til mange sygdomme blandt fotografer i årenes løb.

Fra det officielle til det sjove

Fotografiet var i mange år en særhed, og der var mange, som kun prøvede det, når der skulle tages officielle fotografier, eller så dem i blade og aviser. Det var så lige så meget, fordi der var mange formaliteter, som du skulle igennem, og selve biledet tog lang tid at tage. Billedet blev overført til en plade, som lå inde i kameraet, en meget langvarig process som kunne være besværlig at komme igennem, for skulle du selv stå model til billedet, så måtte du ikke bevæge dig i den periode, det tog blænden at lukke og for billedet at blive overført.

På de tohundrede år er der sket så meget, at det er umuligt at forstå. Vi kan sende billeder til hinanden verden over på sekunder, og alt kan deles med lysets hastighed. En kontrast i forhold til tiden, hvor det at tage billedet tog timer, og det kunne kun lade sig gøre, hvis lysindfaldet var det helt rigtige.

mts_truepixel