Find den rette baggrund

Fotografiet har udviklet sig meget gennem tiderne. Vi kender nok alle de gamle portrætfotos fra begyndelsen af 1900-tallet, hvor hele familien drog til fotografen og blev foreviget på smukkeste vis. I dag betragter vi nok opstillingerne som stive og upersonlige, men man skal huske, at det at fotografere på den tid var en omstændelig affære, hvor det var vigtigt at sidde helt stille, mens billednegativet blev skabt på glaspladen i kameraet. Der var lang vej til vore dages hurtige, digitale fotos, hvor vi bare tager det ene billede efter det andet og sletter dem, vi ikke synes lige dur.

Noget af det, man allerede dengang arbejdede meget med, var fotografiets baggrund, og det er også i dag vigtigt at vælge den rigtige baggrund, hvis man vil skabe et vellykket fotografi. Måske er man ude i naturen og finder sin baggrund der, eller i en stue, hvor et smukt tapet kan udgøre baggrunden, eller i en hverdagsagtig situation.

Hvis man vil noget mere med et fotografi, end man selv lige kan skabe, så er det altid en god idé at bruge de professionelle fotografer, som har en ganske anden tilgang til fotografiets kunst. Den professionelle fotograf skaber det rette miljø for billedet og skaber fotos, som kan holde og har værdi for både den eller de fotograferede selv og for dem, der for eksempel modtaget fotografiet som jule- eller fødselsdagsgave.

Perspektiv og proportioner

Uanset om man selv leger fotograf, eller man benytter sig en af professionel fotograf, så afhænger et fotos perfektion i høj grad af, om man har været i stand til at skabe de rettet proportioner i fotografiets motiv og skabe perspektiv i billedet, så det får dybde og karakter.

Ofte vil motivet være en person, men mange fotografer arbejder også med motiver fra naturen – for eksempel blomster, planters blade eller dyr. Ikke mindst fugle er et yndet motiv for mange fotografer, hvad enten de er amatører eller professionelle. Drømmen om at fange fuglen i flugten og for eksempel få en rørdrum med på fotoet er en drøm for mange fotografer. Mange ligger på lur i timevis de steder, hvor de ved, at fuglene holder til. De venter på det rette øjeblik og er klar med fingeren på udløseren.

Et fotos perspektiv kan på mange måder sammenlignes med de principper for perspektiv, som vi finder i malerkunsten. Det handler om at skabe linjer og snitflader i billedet, så motivet fremhæves og baggrunden fremtræder som den rette understøttelse af motivet.

Tager man som fotograf billeder i naturen, er kunsten at få skabt en sammenhæng mellem det nære motiv og den fjerne baggrund, så billedet ikke bliver en flad struktur, men netop har det rigtige perspektiv, de rette proportioner – og det smukkeste motiv på den rette baggrund.

mts_truepixel