At forevige øjeblikket

Det har aldrig været lettere at fange øjeblikket med et kamera. Der er kamera i vores telefoner, og der er aldrig blevet fotograferet så meget, som der er nu. Det er nemt og hurtigt, og billeder kan lynhurtigt deles med hinanden gennem beskeder eller deles med mange gennem sociale medier.

Men at knipse løs med telefonen giver alligevel aldrig de samme resultater som en professionel fotograf, der har noget udstyr, der endnu ikke har fundet vej til ales tasker og lommer. Her er der selvfølgelig stor forskel på de billeder, der bliver taget i et studie, hvor lys og make-up kan tilpasses, så det hele bliver perfekt, hvor børnene kommer i det bedste skrud fra Kids Brand Store, og hvor billederne kan retoucheres efterfølgende, indtil perfektion er opnået, og så de billeder, pressefotografer tager her og nu, når de stå i en situation, der skal deles med verden gennem de etablerede medier.

I dag er billedet for alle

En gang var det at tage billeder en dy fornøjelse. Det var ikke alle og enhver, der havde råd til den slags. Det var nyt, det var moderne, og det var for em, der havde råd. De første billeder er generelt heller ikke i den bedste kvalitet, men sådan er det med al ny teknologi.

Samtidig er det et fantastisk indblik i gamle tider. Her findes der billeder af gamle familiemedlemmer, vi nu kan se, hvordan så ud. Det er også billeder af de første bygninger, der skyder op i det, der i dag er tætte boligområder i byerne. Men hvor billederne viser sporadiske bygninger, hvor nogle af dem måske slet ikke findes længere.

Det er billeder af historiske personer og begivenheder, der betyder rigtig meget for vores alles historie. Billeder af indianerhøvdinger, der sidder i fuld krigsuniform, billeder af landbefolkningens ungdom, der arbejder i markerne, billeder af skibe, der sejler mod nye verdensdele og alt andet.

Selv Billy the Kid blev fanget på billede. Der er kun det ene billede af ham derude. Og efter sigende er det meget lidt flatterende i forhold til, hvordan han i virkeligheden så ud. Noget rigtig mange mennesker kan relatere til. Røde øjne eller lukkede øjne, mærkelige grimasser og bare ikke et fotogent udseende.

Billeder som gaver

Men noget, der aldrig kommer til at gå af mode, det er billeder som gave. Det er skolebilleder af børnene, som ens egne forældre troligt får hvert eneste år. Det er billeder af de bedste øjeblikke og ferier, der kommer i ramme, og som foræres til den eller dem, man var af sted med. Det er alle de billeder, man tog til brylluppet, som brudeparret ikke skal snydes for.

Billeder bliver bedre og mere klare, de kan efterhånden trykkes på alt, de kan komme på fjernsynsskærmen, og vi holder forhåbentlig aldrig op med at tage dem.

mts_truepixel